Forkjølelse, influensa eller høysnue?
Høysnue er ofte forbundet med vår og sommer, men klimaendringer har ført til at allergisesongen nå strekker seg langt utover høsten og vinteren også. Dette skyldes endringer i værforhold og temperaturer som forårsaker lengre perioder med pollenproduksjon fra ulike plantearter.
Denne endringen i allergisesongen er ikke bare plagsom for den som lider. Den gjør det også vanskelig i de kaldere månedene, når forkjølelse og influensa er utbredt, å finne ut hva som egentlig forårsaker symptomene dine og hvilken behandling som vil fungere best for dine plager. Symptomene overlapper ofte hverandre.
Sammenligning av symptomer
Men selv om det er flere overlappende symptomer, er det noen nøkkelsymptomer som kan hjelpe deg å skille mellom forkjølelse, influensa og høysnue:
Symptomer som nysing og rennende eller tett nese er vanlige ved både høysnue og forkjølelse. Men hvis du i tillegg har kløende, røde, rennende eller hovne øyne og kløende hals, har du sannsynligvis høysnue. Disse symptomene er mye mindre vanlige ved forkjølelse. Hvis halsen din føles sår og du også har hoste, er du sannsynligvis forkjølet.
Hoste er det vanligste crossover-symptomet mellom forkjølelse og influensa. Andre symptomer, som sår hals, nysing eller rennende nese, kan noen ganger skje med influensa – selv om det er mindre vanlig. På samme måte kan frysninger, tretthet og kroppssmerter – som er vanlig med influensa – noen ganger forekomme hos personer som er forkjølet, selv om dette er mindre typisk.
Den beste måten å skille mellom forkjølelse og influensa er hvis du har feber – og hvis du opplever gastrointestinale symptomer, som oppkast eller diaré, som noen ganger kan oppstå med influensa.
Et annet symptom kan være midlertidig tap av lukt- og smaksans. Selv om dette kan oppstå på grunn av høysnue, vil det da vanligvis være ledsaget av en tett nese. Hvis mister lukt- eller smaksans, men nesen din ikke er blokkert, har du sannsynligvis influensa.
Tenk immunforsvar
Ingen ønsker å bli rammet av forkjølelse, influensa eller høysnue. Det beste du kan for å forhindre symptomer er å styrke immunforsvaret ditt:
- Støtt tarmen: En diett rik på aminosyrer, vitaminer, mineraler og fiber er avgjørende for immunforsvaret ditt, da disse er de essensielle byggesteinene til immuncellene. En diett som inneholder frukt, grønnsaker, hele korn, nøtter og frø, og proteinkilder som fisk, kjøtt eller plantebaserte alternativer vil være gunstig.
- Unngå røyking og alkohol: Røyking og overdrevet alkoholforbruk har vist seg å svekke immunforsvaret.
- Prioriter søvn: Søvn er viktig for å opprettholde immunforsvaret da det reduserer betennelser i kroppen. Prøv å få minst syv timer søvn i døgnet.
- Unngå stress: Stresshormonet kortisol påvirker immuncellene negativt og endrer deres funksjon. Det øker også histaminnivået i blodet og forverrer allergisymptomer.
- Fysisk aktivitet: Trening eller en rask spasertur med moderat intensitet kan være gunstig for immunforsvaret ditt. Langvarig, intens trening uten hvile mellom treningsøktene, kan forverre immunfunksjonen.
- Unngå allergener: Hvis du er en av de som vanligvis opplever høysnue, er det viktig å unngå allergener som utløser symptomer. På dager med høyt pollentall bør du vurdere å holde deg innendørs og holde vinduer lukket.
Massasje som forebyggende tiltak:
Det har i en årrekke blitt gjort flere undersøkelser rettet mot massasjens effekter og det har i nyere tid vist seg at massasjen har stor innvirkning på immunforsvarets evne til å angripe ubudne «gjester».
I England ble det gjort en studie som viste en økning av hvite blodlegemer (lymfocytter) med 70% i etterkant av en time massasje. Dette er svært gunstig i helningsprosessen etter skade, sykdom, stress og andre smertetilstander i muskler og ledd.
Effekten øker ved hyppigheten av massasje og er også da naturlig nok en stor faktor i å forebygge de samme skadene, sykdom og smertetilstandene vi ofte kommer over i løpet av et år. Hele studien kan leses her